Grafiska Sällskapets Grafikverkstad

Högt uppe på Mosebacke i Stockholm med magnifik utsikt över staden ligger Grafiska Sällskapets verkstad. 1962 lyckades man få fram en lokal i ett före detta stall uppe vid Mosebacke. Stallet inreddes och man lyckades få fram pengar ur lotterimedelsfonden för att skaffa pressar. Verkstan invigdes den 4e maj 1962 och blev Grafiska Sällskapets egen Kollektivverkstad. I början hade man både koppartryckspress och litopress i den lilla verkstaden men snart blev det för trångt, litoverksamheten flyttades ut.
Här jobbar för närvarande ca 35 konstnärer. Alla konstnärer som behärskar tekniken i en djuptrycksverkstad kan anmäla intresse av att arbeta i GS verkstad. Ordinarie verkstadsmedlemmar har egen nyckel och kan jobba när de vill i mån av plats.

Personer bosatta utanför stockholmsregionen, samt konstnärer som tillfälligt vill jobba på verkstaden, kan jobba kortare perioder och betalar då en dagsavgift. I samma hus har KRO en lägenhet med två dubbelrum, kök, dusch och toalett, att hyra per natt till ett rimligt pris. Rum bokas hos KRO.

Utrustning:

Koppartryckspress eldriven Krause, 90cm valsbredd. Två värmehällar och två kallhällar. Färgbord med med glasskiva för valsning. Mjuk och en hård vals 12 cm diameter, 30cm breda. Syrarum med etskar, pappersblötningskar, akvatingskåp och varmluftspistol. Ett litet rum för förvaring av papper och plåt samt en arbetsplats med ljusbord.
Digital verkstad med modern datorutrustning, scanner och Fine Art Print skrivare Epson scp7000. UV-belysning för belysning av plåt och klipp för fotopolymerplåt.

Material:

Verkstaden tillhandahåller järnklorid, trassel, klisterremsor, däckelpapper och tryckfernissor. Färg till skrivare bekostas av konstnären. I nära anslutning finns KCK (Konstnärernas centralköp) för köp av papper, tarlatan, färg mm. Medlemmar kan disponera lådor och hyllor för förvaring av material, plåt och papper.

Avgifter:

Årshyra för verkstadsmedlemmar 3500:- Årshyra för medlemmar som endast utnyttjar den digitala verkstan 2250:-
Utöver det betalar medlem 25:-/timme men högst 125:- per dag för arbetstid i verkstan.
(Jobbar en 8 timmar samma dag betalar en ändå bara 125:-)
Dagsavgift för de som kommer utifrån och jobbar periodvis 450:-/dag.
Alla priser inkl moms.

Bokning:

Medlemmar kan boka tryckplats i verkstan i en online kalender. Med begränsningen att en kan max boka 4 st pass framåt för att ge alla möjlighet att kunna boka. Det finns tre pass per dag, kl 9-13, 13-17 och 17-21.

Sociala medier:

www.facebook.com/gsgrafikverkstad

Kontaktpersoner:

Ulrika Thorén: info(at)ulrikathoren.se, 070-4012253

Karin Törnros: karintornros(at)hotmail.com (för intresseanmälningar att jobba i verkstan)

Tomas Holmqvist: tomas(at)bildpunkt.se, 070-759 98 85 (Digitalverkstan)

Verkstadens tillgänglighet:

Taxi: Det går bra att stanna med bil utanför porten
Lokalen: Verkstaden ligger i markplan inne på gården på Fiskargatan 1. Från gården och in till tryckrymmet finns endast en liten tröskel på 12cm. Dörrens bredd är 90 cm.