Info till konstnärer

Lämna gärna tips om sökbara utställningar o.dyl. hemsidan@grafiskasallskapet.se

 


Höstmöte

Lördagen den 13 oktober 2018 i Falun. Grafiska Sällskapets medlemsträff och höstmöte för dess aktiva medlemmar. Kallelse med dagordning kommer via Meddelande till konstnärer. Program: Kl. 14. Träffas vi på Galleri Se, Slaggatan 20. Utställare Roger Metto. Därefter går vi till Galleri Bildhörnan och sedan till Dalarnas Museum Stigaregatan 2 – 4. Där visas bl.a. en permanent utställning med Falugrafikerna. Kl. 17. Modhir Ahmed, föreståndare ger en visning av Falu konstgrafiska verkstad. En verkstad som värnar arbetsmiljön med många intressanta lösningar och där det är möjligt att arbeta med Non-Toix grafik. Medlemsmöte kl. 18, Falu Konstgrafiska Verkstad,
Blindgatan 44 Falun. Det är lätt att resa med tåg till Falun från Stockholm och södra Norrland. STF har vandrarhemshotell centralt i Falun och ett billigare vandrahem ca 3 km utanför centrum.


Affordable Art 10 – 14 oktober Nacka Strandsmässan

https://affordableartfair.com/fairs/stockholm
Grafiska Sällskapet kommer att delta i Affordable Art. I GS monter har vi en enkel prova-på-torrnål-workshop under mässans alla dagar. Vi kommer också att presentera galleriet och vår verksamhet i montern. Ideella krafter behövs under dessa dagar för att bemanna montern. Anmäl dig till Cata och Björn på galleriet 08- 643 88 04 eller galleri@grafiskasallskapet.se så sammanställer de ett schema och informerar. Torrnålen görs i plast och färgas in med vattenlöslig krita som löses upp på det fuktiga papperet när det går genom pressen. Enkelt och roligt!


Karlskoga kommuns konststipendium till Alfred Nobels minne

Stiftelsen Karlskoga kommuns konststipendium till Alfred Nobels minne har bildats genom att Karlskoga kultur – och föreningsnämnd anslagit behållningen från försäljningen av en grafikportfölj, utförd av konstnären Göran Persson, innehållande bilder från Alfred Nobels liv och gärningar, att utgöra stipendiekapitalet. Stipendiet har företrädesvis inriktning mot grafik. Stipendiesumman uppgår till 20.000 kr.

Till ansökan som görs i brevform, bifogas högst 10 foton av aktuella verk samt övriga handlingar och referenser sökande vill åberopa. OBS! Ej CD. Till ansökan skall bifogas upplysningar som rör bildmaterialet, såsom titel, teknik och storlek. Ansökningsmaterialet återsänds inte.

Ansökan skall vara Kultur – och föreningsförvaltningen tillhanda senast den 30 september 2018 och sänds till:
Karlskoga kommun
Kultur – och föreningsförvaltningen
Att. Göran Persson
691 83 Karlskoga

Se även karlskoga.seFotogravyr med fotopolymer

19-21:a oktober 2018

I en liten grupp tillsammans en helg arbetar vi med att framställa fotogravyrer från fotopolymerplåt från digitala eller inlästa orginal som negativ, fotografier, teckningar eller målningar. Kursen hålls i Grafiska Sällskapets verkstad belägen vid Mosebacketorg på Söder i Stockholm.

Vi går igenom de olika stegen för fotogravyr med fotopolymer. Från orginalframställning, belysning, framkallning och tryckning av polymerplåt. Originalet för belysning görs med digital utskrift, teckning, collage och tuschmålning på film. I kursen ingår en plåt på c:a 30 x 40 cm samt en utskrift i A4 format. Papper och färg för provtryck ingår i kursavgiften. Lärare: Tomas Holmqvist och Lasse Mellberg.

dag 1

18.00 – 21.00

Samling med genomgång av teknik och bilder.

Utrustningen som uvbox, dator och skrivare.

dag 2

09.30 – 18.00

Utskrift av bilder till film eller egen framställning av orginal.

Förberedelse av plåt.

Framställning av plåt.

Lunch

Eget arbete med framställning av plåt.

Infärgning och provtryckning.

Dag 3

09.00 – 16.00

Genomgång av papper och tryckning.

Eventuellt fortsatt arbete med framtagning av plåt.

Lunch

Eget tryckande.

Städning.

Sammanfattning och utvärdering av kursen.

Bilder som tryckts hämtas efter någon dag eller skickas.

Kursavgift för GS verkstadsmedlemmar 3125:- inkl moms, kursavgift för icke medlemmar i verkstan 3750:- inkl moms och det inkluderar hyra, utskrift 2st A4 (fler betalas till verkstaden), en plåt 30x40cm samt papper och tryckfärg, kursavgiften erläggs innan kursstart och infattar en bokningsavgift som är 500:- inkl moms som inte återfås vid avhopp. Vid för få anmälningar ställs kursen in och hela avgiften återbetalas. Antal deltagare minst 4 st och max 6 personer.

Anmälan via mail. Max 6 personer ges hösten 2018 19-21:a oktober eller på begäran.


Uppdatera dina uppgifter i konstnärsregistret!

Konstnärsregistret används av inköpare och också vid urval till utställningar, som exempel kan nämnas att i det fortsatta Kinautbytet kommer urval att göras ur konstnärsregistret. Så uppdatera din presentation med aktuell CV och bilder.
Skicka till hemsidan@grafiskasallskapet.se. Bilder måste vara av god kvalité och ca 1000 pixlar breda.


Ansökan för att ställa ut på galleriet 2020

Senaste ansökningsdatum för utställning under 2020 är fredag 19 oktober 2018. Bifoga någon form av utställningsidé till verken, en kort presentation om sammanhållande riktning eller tematik kring utställningen, några rader som beskriver tankar kring verken eller ett uttalat utställningskoncept. Utöver ansökningsmaterial (grafiken) och skriven motivering kan du hänvisa till dina befintliga original i facken som komplement. Ange om du kan dela period med en annan konstnär. Om ni söker gemensam utställningsperiod, presentera gärna hur ni vill disponera galleriet. Moriska rummet ingår inte i ordinarie utställningsyta annat än vid medlemsutställningar eller utbyten där flera konstnärer deltar.


Skiss över galleriet

Behöver du mått på galleriets väggar för att planera din utställning?
-Ladda ned en pdf här: GS-Ritning.pdf [80KB]


Nya bilder på galleriet

När du lämnar in nya blad på galleriet kan du samtidigt skicka digitala bilder av dessa för publicering på hemsidan under rubriken ”Nya blad på galleriet” Bilderna ska vara av god kvalité och minst 1000 pixlar breda. Skicka till galleri@grafiskasallskapet.se

Våra största kunder är landsting från hela Sverige som kommer på besök med jämna mellanrum och dom vill alltid ha nya kollektioner. Vi uppmanar därför våra konstnärer att skicka sina nya blad till galleriet så vi kan fortsätta utsmycka sjukhus och vårdcentraler.


Bilder i konstnärsregistret

Många konstnärer saknar bilder i konstnärsregistret på hemsidan. Styrelsen och galleriet uppmanar dig att snarast uppdatera din presentation med aktuell CV och bilder. Skicka till hemsidan@grafiskasallskapet. Bilderna bör vara av god kvalité och minst 1000 pixlar breda.


Medlemsavgift

Betala din medlemsavgift! Om betalningen inte sker är det inte längre möjligt att ha sina blad till försäljning på galleriet. Det kommer heller inte vara möjligt att ansöka om utställning, portföljförslag eller bli utvald till externa utställningar, stipendier eller hyra Ateljé Madeleine när den är färdigrenoverad.


Grafiknytts nyhetsbrev

Anmäl dig till Grafiknytts Nyhetsbrev på www.grafiknytt.se


Höstens medlemsutställning

Temat för höstens medlemsutställning, 24 november är ”Den hemlighetsfulla trädgården” tillsammans med inbjudna från Husby konst och hantverksförening. Lämna eller skicka max 2 blad utan ram eller passepartout senast 18 november.